sobota, 15 czerwca 2019

Frittata z cukinią i szparagami




Składniki:

2 nieduże cukinie
1 pęczek szparagów
5 jajek
1 cebula
90 g sera feta 
120 g pomidorów koktajlowych
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonej bazylii
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
sól, pieprz
kilka listków świeżej bazylii


Sposób wykonania:

Cukinie (nieobraną) ścieramy na dużych oczkach tarki, posypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 20 minut aby puściła sok.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek szatkujemy.
Na patelni rozgrzewamy olej , wrzucamy cebulę, czosnek, tymianek oraz bazylię i smażymy do zeszklenia.
Szaragi myjemy i odłamujemy końcówki. Kroimy na 1 cm długości kawałki.
W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy odciśniętą z soku cukinię, zeszkloną cebulę z czosnkiem, kawałki szparagów (główki szparagów odkładamy). Doprawiamy solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i przelewamy do niego masę jajeczną.
Na wierzchu układamy połówki pomidorków oraz główki szparagów. Całość posypujemy pokrojonym w kostkę serem feta.
Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy około 40 minut (do momentu aż masa jajeczna będzie ścięta).
Przed podaniem frittatę posypujemy listkami świeżej bazylii.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...