niedziela, 2 czerwca 2019

Rolada z indyka i cukinii





Składniki:

1 filet z indyka (około 900 g)
100 g szynki długo dojrzewającej (np. serrano)
2 łyżki oliwy (np. olej po suszonych pomidorach)
sól, pieprz

Nadzienie:

1 średnia cukinia 
1 cebula
2 ząbki czosnku
30 g sera grana padano
50 g sera feta
40 g tartego sera mozzarella
1 łyżka tymianku
1 pęczek natki pietruszki
4 łyżki oliwy (np. olej po suszonych pomidorach)
sól, pieprz


Sposób wykonania:

Umyte i osuszone mięso układamy na desce do krojenia i nacinamy w połowie jego wysokości (nie przekrawamy go całkowicie), tak aby po rozłożeniu górnej i dolnej części otrzymać prostokąt. 
Mięso rozbijamy tłuczkiem aby miało około 1,5 cm wysokości. Obsypujemy je  solą i pieprzem oraz nacieramy oliwą. 

Przygotowanie nadzienia:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno poszatkowaną cebulę, czosnek oraz tymianek. Podsmażamy około 2-3 minut i dodajemy startą na dużych oczkach cukinię (przed starciem nie obieramy jej ze skórki). Dodajemy sól i pieprz i smażymy przez kolejne 5 minut, do momentu aż sok z cukinii odparuje. Odstawiamy do wystygnięcia.

Uformowany i doprawiony wcześniej filet rozkładamy na blacie. Na jego środkową część nakładamy farsz z cukinii, a na jego wierzchu układamy wiórki lub cienkie plastry sera grana padano, pokruszoną fetę a na koniec posypujemy tartą mozzarellą. Brzegi mięsa zawijamy na siebie (można spiąć je wykałaczkami). Roladę przykrywamy plastrami szynki, tak aby łączenia brzegów fileta były nimi szczelnie przykryte. Roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy przez 40 minut. 

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...