Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka1/2 selera
3 marchewki
2 pietruszki
1 cebula
2 pęczki koperku
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
3 gałązki świeżego lubczyku (lub 1 łyżka suszonego)
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego
200 g makaronu ryżowego
4 jajka
garść pokrojonego grubego szczypioru
Sposób wykonania:
Do dużego garnka wrzucamy obraną marchew, pietruszki oraz selera, wlewamy 2 litry wody i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy piersi kurczaka, cebulę oraz ziarna pieprzu, ziele angielskie, lubczyk oraz sól. Gotujemy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie (około 30 minut).
Warzywa oraz mięso odławiamy z wywaru. W miseczce łączymy śmietanę z mąką, dodajemy gorący wywar, dokładnie mieszamy i wlewamy z powrotem do gotującej się zupy, mieszamy. Marchew kroimy w plastry, mięso kurczaka w średniej wielkości kawałki i wrzucamy z powrotem do zupy.
Koper szatkujemy drobno i również dodajemy do zupy.
Makaron ryżowy gotujemy al' dente (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Jajka gotujemy na półtwardo (wkładamy je do gotującej się wody i gotujemy przez 8 minut). Obieramy je i kroimy na pół.
Do misek nakładamy makaron, zalewamy go zupą, układamy na każdą porcję po dwie połówki jajka a wierzch zupy posypujemy pokrojonym szczypiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz