Składniki:
1 kg udźcy z kurczaka
Marynata:
2 czubate łyżki przyprawy gyros
0,75 litra maślanki
3 zmiażdżone ząbki czosnku
sól
Panierka:
1 szklanka mąki pszennej
2 szklanki płatków kukurydzianych
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżeczka pieprzu cayenne
sól
olej (do pieczenia)
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą w dużej misce. Wrzucamy do niej kawałki kurczaka, mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (na noc).
Płatki kukurydziane rozgniatamy na drobne kawałki, następnie dodajemy do nich mąkę oraz przyprawy.
Mięso wyciągamy z marynaty i kładziemy je na chwilę na kratce lub na talerzu aby trochę obciekło.
Każdy kawałek dokładnie panierujemy a następnie układamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia (skórką do góry).
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie każdy kawałek skrapiamy odrobiną oleju. Pieczemy przez kolejne 30 minut (lub do momentu aż panierka będzie złocista).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz