Składniki:
2 kg truskawek
800 ml spirytusu 96%
1000 ml wódki
1 kg cukru
1 litr wody
sok z 3 cytryn
800 ml spirytusu 96%
1000 ml wódki
1 kg cukru
1 litr wody
sok z 3 cytryn
Sposób wykonania:
Truskawki myjemy, suszymy i odkrawamy szypułki. Kroimy na połówki lub ćwiartki, wrzucamy do dużego słoja i zalewamy spirytusem wymieszanym z wódką. Słój przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 7 dni.
Po upływie 7 dniu zlewamy ze słoja płyn a truskawki dokładnie wyciskamy przez ścierkę.
Z wody i cukru gotujemy syrop. Do gorącego wlewamy sok z cytryny i studzimy.
Po wystudzeniu syrop mieszamy z alkoholem. Nalewkę przelewamy do butelek filtrując ją przez wacik.
Odstawiamy na 2-3 miesiące aby nabrała pełnego smaku.
Czy zamiast spirytusu moge nalewke zrobic na bazie samej wódki?
OdpowiedzUsuńoczywiście :) nalewka ze słabszym alkoholem po prostu będzie delikatniejsza
Usuń