Składniki:
Ciasto:4 jajka
50 g cukru
3,5 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie:
500 g truskawek
50 g śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
1 śmietanfix
2 czubate łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób wykonania:
Ciasto:Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzewamy do 190°C.
Białka jajek oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Gdy uzyskamy sztywną pianę, dodajemy do niej stopniowo cukier cały czas miksując. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka, również cały czas miksujemy.
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy rózgą do otrzymania jednolitego, puszystego ciasta.
Dużą, płaską blachę (z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią równomiernie ciasto biszkoptowe, w razie potrzeby wyrównujemy wierzch szpatułką.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut.
Po pieczeniu jeszcze gorące ciasto przekładamy na czystą ściereczkę oprószoną cukrem pudrem.Ciasto nakładamy na ściereczkę wierzchem tak aby papier do pieczenia był u góry - w ten sposób łatwo będzie go odkleić od ciasta.
Gorące ciasto zawijamy razem z ściereczką w rulon, zaczynając od dłuższej strony. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Masa śmietankowa:
Miskę w której będziemy ubijać śmietankę warto wsadzić na 15 minut wcześniej do zamrażarki aby była zimna. Śmietanka również powinna być mocno schłodzona.
Śmietankę wlewamy do miski i miksujemy ją do momentu aż będzie puszysta. Dodajemy cukier, cukier puder oraz śmietanxif i dalej mi ubijamy. Gdy zacznie sztywnieć zmniejszamy obroty miksera i dodajemy łyżka po łyżce serka mascarpone. Gdy składniki będą wymieszane a krem będzie gęsty dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Delikatnie mieszamy.
Wystudzone ciasto biszkoptowe rozwijamy, nakładamy na jego wierzchu krem śmietanowy z truskawkami i z powrotem go zawijamy w roladę.
Ciasto oprószamy cukrem pudrem i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz