czwartek, 6 czerwca 2019

Rolada śmietankowa z truskawkami





Składniki:

Ciasto:

4 jajka
50 g cukru
3,5 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
 
Nadzienie:

500 g truskawek
50 g śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
1 śmietanfix 
2 czubate łyżeczki cukru pudru 
2 łyżeczki cukru waniliowego 





Sposób wykonania:

Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzewamy do 190°C.
Białka jajek oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Gdy uzyskamy sztywną pianę, dodajemy do niej stopniowo cukier cały czas miksując. Następnie dodajemy  pojedynczo żółtka, również cały czas  miksujemy.
Mąkę pszenną mieszamy z  mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia.  Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy rózgą do otrzymania jednolitego, puszystego ciasta.
Dużą, płaską blachę (z wyposażenia piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią równomiernie ciasto biszkoptowe, w razie potrzeby wyrównujemy wierzch szpatułką.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10 minut.
Po pieczeniu jeszcze gorące ciasto przekładamy na  czystą ściereczkę oprószoną cukrem pudrem.Ciasto nakładamy na ściereczkę wierzchem tak aby papier do pieczenia był u góry  - w ten sposób łatwo będzie go odkleić od ciasta.
Gorące ciasto zawijamy razem z ściereczką w rulon, zaczynając od dłuższej strony. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Masa śmietankowa:

Miskę w której będziemy ubijać śmietankę warto wsadzić na 15 minut wcześniej do zamrażarki aby była zimna. Śmietanka również powinna być mocno schłodzona.
Śmietankę wlewamy do miski i miksujemy ją do momentu aż będzie puszysta. Dodajemy cukier, cukier puder oraz śmietanxif i dalej mi ubijamy. Gdy zacznie sztywnieć zmniejszamy obroty miksera i dodajemy łyżka po łyżce serka mascarpone. Gdy składniki będą wymieszane a krem będzie gęsty dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Delikatnie mieszamy.
Wystudzone ciasto biszkoptowe rozwijamy, nakładamy na jego wierzchu krem śmietanowy z truskawkami i z powrotem go zawijamy w roladę.
Ciasto oprószamy cukrem pudrem i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.





















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...