Składniki:
700 g mięsa drobiowego (np. z udźca kurczaka bez skóry)
40 dag żółtego sera (np. mozzarella)
3 jajka
1 cukinia
1 czerwona papryka
1/2 żółtej papryki
2 marchewki
1 duża cebula
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 zmiażdżone ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki, posypujemy szczyptą soli, mieszamy i odstawiamy na 15 minut aby puściła sok.
Mięso mielimy. Paprykę oraz cebulę kroimy w bardzo małą kostkę. Obraną marchew oraz ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki.
Do mięsa dodajemy odciśniętą z soku cukinię oraz wszystkie inne składniki.
Doprawiamy przyprawami i mieszamy dłonią na jednolitą masę.
Uformowane dłońmi kotlety układamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 25 minut.
Na pewno są pyszne...spróbuję zrobić...
OdpowiedzUsuńkotlety są naprawdę smaczne, lekkie a zarazem sycące:) i łatwe w wykonaniu, tak więc zachęcam spróbować :)
UsuńCzy moze byc mieso mielone indycze?
OdpowiedzUsuńtak :)
UsuńZ tego co wiem to mozzarella jest białym serem i nie bardzo można go zetrzeć na tarce,ale może się mylę
OdpowiedzUsuńsą dwa rodzaje mozzarelli :) biała - w kuli, rzeczywiście nie nadaje się do starcia i jasno żółta w bloku. Do kotletów równie dobrze można użyci sera żółtego gouda.
UsuńIle wychodzi porcji z podanego przepisu?
OdpowiedzUsuńz podanych proporcji wyjdzie ok 16 sztuk
Usuńzrobię w NAJBLIŻSZYM CZAŚIE PRZEPIS WYDAJE ŚIĘ INTERESUJĄCY POZDRAWIAM .
OdpowiedzUsuń