Składniki:
3 małe bakłażany
2 łyżki soku z cytryny
2 czubate łyżki pasty tahini
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzewamy do 90°C. Bakłażany myjemy, skórkę nakłuwamy widelcem i układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy przez 50 minut. Bakłażany powinny być obkurczone, ich skórka cienka i wypieczona a miąższ w środku bardzo miękki.
Warzywa studzimy, następnie przekrawamy na pół i wydrążamy łyżką miąższ ze skórki. Przekładamy go do miski, dodajemy pozostałe składniki i przy pomocy blendera ręcznego miksujemy na pastę.
Przechowujemy w lodówce.
Podajemy z ulubionym pieczywem, grzankami lub świeżymi warzywami.
muszę w końcu zrobić!
OdpowiedzUsuńja dziś zrobiłam pierwszy raz i nie żałuję :D
Usuń