Składniki:
400 g czerwonej soczewicy
1 średnia cukinia
2 marchewki
1 cebula
4 ząbki czosnku
4 jajka
1 łyżka masła
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki wędzonej papryki (słodkiej)
1/2 łyżeczki chili
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżka suszonego lubczyku
sól
Do przygotowania foremek:
1 łyżka masła
2 łyżki bułki tartej
2 małe foremki "keksówki"
2 małe foremki "keksówki"
Sposób wykonania:
Soczewicę płuczemy, wrzucamy do garnka, zalewamy 3 szklankami zimnej wody i gotujemy około 7 minut od momentu wrzenia (soczewica powinna wchłonąć wodę).
Cukinię (ze skórką) ścieramy na dużych oczkach tarki, oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na 5 minut aby puściła sok.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy praską i podsmażamy na maśle. Marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Gdy cebula będzie szklista dodajemy odciśniętą z soku cukinię oraz marchew. Dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy do momentu aż warzywa zmiękną.
Warzywa z patelni przerzucamy do dużej miski, dodajemy ugotowaną soczewicę, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180°C oraz smarujemy foremki masłem i oprószamy bułką tartą. Gdy masa będzie letnia wbijamy do niej jajka. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do foremek.
Pieczemy przez 1 godzinę. Podajemy z pieczywem i z ostrymi dodatkami (np. chrzan, marynowane grzybki lub papryka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz