poniedziałek, 11 listopada 2019

Pasztet z czerwonej soczewicy i cukinii




Składniki:

400 g czerwonej soczewicy
1 średnia cukinia
2 marchewki
1 cebula
4 ząbki czosnku
4 jajka
1 łyżka masła
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki wędzonej papryki (słodkiej)
1/2 łyżeczki chili
1 łyżka suszonego tymianku
1 łyżka suszonego lubczyku
sól

Do przygotowania foremek:
1 łyżka masła
2 łyżki bułki tartej

2 małe foremki "keksówki"



Sposób wykonania:

Soczewicę płuczemy, wrzucamy do garnka, zalewamy 3 szklankami zimnej wody i gotujemy około 7 minut od momentu wrzenia (soczewica powinna wchłonąć wodę).
Cukinię (ze skórką) ścieramy na dużych oczkach tarki, oprószamy solą, mieszamy i odstawiamy na 5 minut aby puściła sok.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek miażdżymy praską i podsmażamy na maśle. Marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Gdy cebula będzie szklista dodajemy odciśniętą z soku cukinię oraz marchew. Dodajemy wszystkie przyprawy i smażymy do momentu aż warzywa zmiękną. 
Warzywa z patelni przerzucamy do dużej miski, dodajemy ugotowaną soczewicę, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180°C oraz smarujemy foremki masłem i oprószamy bułką tartą. Gdy masa będzie letnia wbijamy do niej jajka. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do foremek. 
Pieczemy przez 1 godzinę. Podajemy z pieczywem i z ostrymi dodatkami (np. chrzan, marynowane grzybki lub papryka).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...