Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
250 g masła (+ masło do wysmarowania blachy)
1 szklanka cukru
4 łyżki kakao
4 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta soli
Budyń:
2 opakowania budyniu waniliowego (z cukrem)
1 litr mleka
Jabłka:
1 kg jabłek
1 opakowanie cukru waniliowego
Ciasto:
Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i szatkujemy całość nożem (tak aby kawałki masła były wielkości kruszonki). Dodajemy żółtka oraz śmietaną i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, zawijamy ją w folię lub wkładamy do pojemnika i odstawiamy do lodówki.
Jabłka i budyń:
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy na dużą patelnię, dodajemy masło i zasypujemy cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Smażymy około 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Budyń przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Formę o wymiarach ok. 20cm x 30cm smarujemy masłem.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną kroimy w plastry i wyklejamy nimi spód formy. Na cisto wykładamy uprażone jabłka a następnie budyń. Na wierzch ścieramy na dużych oczkach tarki drugą część ciasta.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną kroimy w plastry i wyklejamy nimi spód formy. Na cisto wykładamy uprażone jabłka a następnie budyń. Na wierzch ścieramy na dużych oczkach tarki drugą część ciasta.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz