Składniki:
2 piersi z kurczaka3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1/3 pora
5 łodyg selera naciowego
1 cebula
3 łyżki masła
500 ml przecieru pomidorowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
100 g ryżu długoziarnistego
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka cukru
sol, pieprz ziołowy
Sposób wykonania:
Marchew, pietruszkę, selera oraz pora wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około pół litra) i gotujemy z warzyw wywar.Cebulę szatkujemy w drobną kostkę a selera naciowego w plasterki. W dużym garnku rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę z selerem. Następnie dodajemy do garnka pokrojone w kostkę (3-4cm kawałki) mięso kurczak i zalewamy całość warzywnym wywarem (bez włoszczyzny). Gotujemy przez 15 minut a po tym czasie dolewamy przecier pomidorowy oraz wsypujemy ryż. Gotujemy przez kolejne 13 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku.
Zupę podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz