Składniki:
700 g piersi z indyka
2 średnie cukinie
200 g śmietany 18%
1/2 pęczka koperku
sól, pieprz
około 4 łyżek oleju (do smażenia)
Sposób wykonania:
Mięso kroimy w plastry o grubości 1 cm, oprószamy je solą i pieprzem.
W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim indyka z obydwu stron na złoty kolor. Następnie podlewamy małą ilością wody (tylko do przykrycia dna). Dusimy pod przykryciem przez 15 minut.
Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki i dodajemy do mięsa, mieszamy i dusimy przez kolejne 10 minut. Dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec wrzucamy poszatkowany koperek.
Podajemy np. z kaszą bulgur lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz