Składniki:
2 średnie cukinie (około 600 g)
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
3 jajka
6 czubatych łyżek mąki pszennej
2 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Cukinie myjemy,odcinamy końcówki i ścieramy na dużych oczkach tarki (razem ze skórką). Na najmniejszych oczkach tarki ścieramy cebulę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
o starciu cukinię oraz cebulę delikatnie odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku.
Do startych warzyw dodajemy mąkę, śmietanę oraz wbijamy jajka. Doprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem mieszamy za pomocą rózgi.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką stołową nakładamy porcje ciasta, formując placki. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor.
Usmażone placki układamy na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z sosem tzatziki (przepis znajdziesz tutaj) lub innym pikantnym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz