Składniki:
2 kg małych ogórków
2 łyżeczki chilli w proszku
4 łyżki soli kamiennej
2 główki czosnku
Zalewa:
8 łyżek oleju
1,5 szklanki octu 10%
750 g cukru
Sposób wykonania:
Ogórki szorujemy, kroimy na pół, wrzucamy do dużej miski, zasypujemy solą i chilli, mieszamy i pozostawiamy na 6 godzin. Po tym czasie odlewamy z ogórków powstały sok. Dodajemy obrany i pokrojony w plastry czosnek.
W garnku zagotowujemy ocet z cukrem. Olej podgrzewamy na patelni.
Ogórki zalewamy gorącym olejem a następnie gorącą zalewą octową. Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na 12 godzin.
Ogórki układamy ciasno w słoikach i zalewamy zalewą. Nie pasteryzujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz