Składniki:
1 główka kapusty ( ok. 1,5kg )
2 kg ogórków gruntowych
4 czerwone papryki
1 kg marchewek
4 cebule
Zalewa:
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka octu 10%
1 łyżeczka ziaren pieprzu
4 listki laurowe
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
2 łyżki soli
Sposób wykonania:
Kapustę szatkujemy w paski, ogórki (nie obieramy) w cienkie plastry, marchew ścieramy na dużych oczkach tarki, paprykę kroimy w paski, cebulę w kostkę.
Wszystkie warzywa łączymy, solimy 1 łyżką soli, mieszamy i odkładamy na 1 do 2 godzin.
Składniki zalewy wkładamy do garnka i mieszając zagotowujemy. Następnie studzimy i polewamy poszatkowane warzywa. Mieszamy i odstawiamy na kolejne 30 minut.
Sałatkę przekładamy do słoików, lekko ugniatając. Pasteryzujemy 12 minut od zagotowania wody. Następnie słoiki układamy nakrętkami do dołu, do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz