Składniki:
1 kg obranych ziemniaków
1 cebula
2 jajka
200 ml mleka
50 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
250 g twarogu półtłustego
220 g śmietany 18%
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Twaróg łączymy ze śmietaną i zmiażdżonym czosnkiem. Miksujemy ręcznym blenderem i odstawiamy do lodówki do momentu podania.
Ziemniaki razem z cebulą ścieramy na tarce, a następnie na sitku odciskamy z nich sok za pomocą gazy. Mleko podgrzewamy do 36°C.
W dużej misce łączymy odciśnięte ziemniaki, mleko, jajka, mąkę, sól i pierz.
Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie nakładamy łyżką porcje ciasta formując okrągłe placki.
Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki układamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy ciepłe z dodatkiem wcześniej przygotowanego twarogu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz