Składniki:
1 brokuł (około 500g)
250 g paluszków krabowych
3 jajka
2 małe pomidory
1/2 czerwonej cebuli
1/2 puszki kukurydzy
3 łyżki pestek słonecznika
Sos winegret:
2 łyżki octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
1 łyżka musztardy sarepskiej
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Brokuł dzielimy na różyczki i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy przez 7 minut i odcedzamy.
Jajka gotujemy na twardo. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Paluszki krabowe również kroimy w kostkę. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
Brokuł wrzucamy do miski, dodajemy kukurydzę, rozdrobnioną cebulę oraz paluszki, mieszamy.
Na wierzchu układamy pomidory pokrojone w ósemki oraz jajka pokrojone w ćwiartki, posypujemy słonecznikiem.
Do szklanki wlewamy ocet, dodajemy zmiażdżony czosnek, miód, musztardę sól i pieprz. Mieszamy.
Następnie wlewamy powoli oliwę cały czas mieszając do uzyskania jednolitego sosu.
Sałatkę polewamy sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz