Składniki:
500 g szynki wieprzowej
200 g wędzonego boczku
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka białej gorczycy
1 łyżeczka soli
2 łyżki majeranku
Sposób wykonania:
Mięso oraz boczek mielimy w maszynce używając gęstego sitka (kółka z małymi oczkami).
Czosnek miażdżymy w prasce.
Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy oraz czosnek, wrabiamy dłonią do osiągnięcia jednolitej masy. Możemy zamiast wyrabiania ręcznego użyć malaksera z ostrzami.
Masę dzielimy na dwie części, na blacie kuchennym rozkładamy folię aluminiową i na niej formujemy wałki o długości około 20cm. Wałki obsypujemy majerankiem.
Każdy wałek owijamy szczelnie folią.
W garnku do gotowania na parze zagotowujemy wodę. Owinięte kiełbasy układamy na górnej części, przeznaczonej do gotowania na parze i nakładamy na garnek z wodą, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez 40 minut.
Kiełbasy owinięte folią pozostawiamy do całkowitego wystudzenia, następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz