Składniki:
około 2 kg małych podgrzybków z podciętymi trzonkami
1 cebula
2 łyżki soli
Marynata:
1 i 1/4 szklanki octu
4 szklanki wody
2 łyżki cukru
2 łyżeczki soli
10 ziaren ziela angielskiego
4 listki laurowe
1 łyżka gorczycy
1 łyżka ziaren pieprzu
Sposób przygotowania:
Grzyby czyścimy i płuczemy.
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem 1 łyżki soli. Do wrzątku wrzucamy przygotowane grzyby, gotujemy przez 10 minut. Powstałą pianę usuwamy łyżką.
Grzyby odcedzamy, a do garnka wlewamy świeżą wodę, którą również doprowadzamy do wrzenia z dodatkiem 1 łyżki soli. Do gotującej się wody wrzucamy grzyby. Gotujemy przez 5 minut, następnie odcedzamy. Ciepłe grzyby wkładamy do czystych słoiczków, wypełniając je do 3/4 wysokości.
Cebulę kroimy w ćwiartki a następnie w plasterki.
Do garnka wlewamy ocet oraz wodę, dodajemy wszystkie składniki marynaty, Wsypujemy pokrojoną cebulę. Doprowadzamy do wrzenia. Od momentu zagotowania gotujemy jeszcze przez 5 minut.
Gorącą zalewę wraz z przyprawami i cebulą wlewamy do słoiczków z grzybami. Mocno zakręcamy i układamy je do góry nogami. Po wystudzeniu układamy z powrotem nakrętkami do góry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz