Składniki:
500 g dyni
500 g kiełbasy
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
1 puszka krojonych pomidorów
500 ml passaty pomidorowej lub domowego przecieru pomidorowego
1 łyżka papryki słodkiej
olej do smażenia
sól
Sposób wykonania:
W dużym garnku rozgrzewamy olej, przesmażamy na nim pokrojoną w pół piórka cebulę. Podczas smażenia dodajemy poszatkowany drobno czosnek.
Gdy cebula będzie szklista wsypujemy do garnka soczewicę, mieszamy i jeśli jest potrzeba dodajemy trochę oleju, cały czas smażymy. Po dwóch minutach dodajemy obraną i pokrojoną w średnią kostkę dynię. Mieszamy i dalej smażymy.
Papryki kroimy w kostkę. Z chilli usuwamy pestki i kroimy w paski. Wszystko dodajemy do smażących się warzyw. Mieszamy i smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy pomidory z puszki, passatę, paprykę słodką oraz sól.
Na patelni z małą ilością oleju przesmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Gdy będzie rumiana przekładamy ją do lecza (uważając aby nie przelewać wytopionego z kiełbasy tłuszczu). Leczo gotujemy do momentu aż dynia będzie miękka.
Leczo doprawiamy solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz