Składniki:
500 g szynki wieprzowej
600 g małych ziemniaków
3 papryki czerwone
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 czubatych łyżek bułki tartej
50 ml mleka
1 łyżka ostrej musztardy
1 jajko
50 g tartego parmezanu
2 łyżki tymianku
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka oleju
pieprz, sól
Sposób przygotowania:
Mięso mielimy.
Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki lub dużą kostkę, paprykę kroimy w dużą kostkę.
W dużej misce łączymy kojone ziemniaki oraz paprykę z parmezanem, tymiankiem, papryką ostrą, olejem i solą (około 1 łyżeczki).
Wymieszane warzywa wykładamy do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik nagrzewamy do 220°C.
Do mięsa mielonego dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek, majeranek, bułkę tartą, mleko, musztardę, jajko, paprykę słodką, sól i pieprz. Całość wyrabiamy dłonią na jednolitą masę.
Z masy tworzymy średniej wielkości pulpety, które następnie układamy na wcześniej przygotowanych warzywach.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz