Składniki:
500 g kiszonej kapusty
140 g chorizo
1 cebula
6 średnich ziemniaków
2 litry bulionu warzywnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka kuminu rzymskiego
2 łyżki oleju
sól, pieprz
posiekana natka pietruszki
Sposób wykonania:
W dużym garnku podgrzewamy olej. Wrzucamy do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę, szklimy.
Dodajmy pokrojoną w plasterki kiełbasę chorizo i obsmażamy ją razem z cebulą.
Gdy cebula z chorizą będą rumiane wlewamy gorący bulion. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do gotującej się zupy.
Ziemniaki gotujemy do miękkości a w tym czasie odciskamy i szatkujemy kapustę.
Przygotowaną kapustę wrzucamy do zupy, dodajemy kumin, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy około 15 minut, do miękkości kapusty.
Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz