czwartek, 28 stycznia 2016

Zapiekana biała kiełbasa w cydrze





Składniki:

około 1 kg surowej białej kiełbasy
3 jabłka
3 cebule
1 szklanka cydru (Lubelskiego)
0,5 szklanki rodzynek
1 łyżka cukru
olej
sól, pieprz




Sposób wykonania:

Kiełbasę płuczemy i wkładamy do wrzątku. Gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu. Następnie obieramy cebulę i kroimy w ósemki. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy cebulę oprószoną solą na dużym ogniu około 2 minut tak aby miejscami była mocna przyrumieniona (nie powinna zmięknąć). Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy również w ósemki.
Na dużą blachę wykładamy kiełbasę, cebulę, jabłka i rodzynki. Całość polewamy cydrem posypujemy cukrem i pieprzem. 
Kiełbaski wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 30 minut. Po tym czasie podnosimy temperaturę do 200°C i dopiekamy aby wszystko się przyrumieniło.
Można podawać z pieczywem, chrzanem lub ćwikłą.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...