poniedziałek, 3 października 2016

Zapiekanka makaronowa z warzywami i boczkiem



Składniki:

30 dag makaronu (ozdobne kolanka)
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 duża cebula
1 mały bakłażan
1 duży ząbek czosnku
50 dag gęstego przecieru pomidorowego (np. domowego, którego przepis znajdziesz tutaj)
3 małe pomidory
20 dag surowego, wędzonego boczku
20 dag sera mozarella
olej do smażenia
sól, pieprz, zioła prowansalskie



Sposób wykonania:

Makaron gotujemy al dente.
Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy do niego pokrojony w kostkę boczek. Rumienimy go.
Następnie wykładamy go z patelni a na powstałym tłuszczy szklimy cebulę poszatkowaną w kostkę razem ze zmiażdżonym czosnkiem.
Paprykę i bakłażana kroimy w małą kostkę i dodajemy do cebuli. Smażymy około 5 minut i dolewamy do warzyw przecier pomidorowy. Dusimy całość około 10 minut.
Ser ścieramy na dużych oczkach tarki.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Warzywa, boczek, makaron i 1/3 część startego sera mieszamy ze sobą.
Wykładamy do naczynia żaroodpornego.
Na wierzch układamy pomidory pokrojone w plastry. Całość obsypujemy resztą startego sera.
Pieczemy około 30 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...