Składniki:
2 piersi kurczaka
0,5 małego słoika suszonych pomidorów w oliwie
1 cebula
20 dag śmietany 18%
2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól, pieprz
ser żółty do posypania
makaron
Sposób wykonania:
Mięso kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, w której były pomidory. Wrzucamy cebulę i zmiażdżony czosnek. Podsmażamy do zeszklenia. Dodajemy kurczaka. Gdy się zetnie dodajemy pokrojone w paski pomidory i zioła prowansalskie. Podsmażamy około 10 minut.
Po tym czasie dodajemy śmietanę i dokładnie wszystko mieszamy.
W oddzielnym garnku gotujemy makaron. Gdy będzie al dente, odcedzamy go na durszlaku i dodajemy go to sosu. Mieszamy cały czas podgrzewając.
Nakładamy na talerze i posypujemy startym żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz