Składniki:
4-5 małe cukinie
4 ząbki czosnku
4 łyżki ulubionej mieszanki ziół (prowansalskich, dalmatyńskich lub śródziemnomorskich)
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki octu winnego
sól, pieprz ziołowy
listki świeżego oregano i tymianku
Cukinię kroimy w plastry o grubości około 1 cm a następnie grillujemy z obydwu stron na złoty kolor. Studzimy.
Oliwę mieszamy z octem winnym, ziołami, solą i pieprzem. Ząbki czosnku kroimy w plastry.
Cukinię układamy w słoiczkach warstwami: cukinia, plaster czosnku, gałązki oregano i tymianku polewamy zalewą i układamy kolejną warstwę cukinii. Jeśli zabranie zalewy wystarczy słoiczki dopełnić oliwą.
Cukinia gotowa jest po 2-3 dniach, jeśli chcemy przetrzymać ją przez parę miesięcy należy słoiczki zawekować ( słoiki wkładamy do garnka, zalewamy wodą do 3/4 ich wysokości i gotujemy 10 minut od momentu wrzenia wody).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz