Składniki:
250 g serka homogenizowanego (waniliowego)
180 g jogurtu naturalnego
2 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 szklanki borówek
olej roślinny do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
W dużej misce łączymy serek z jogurtem, jajkami oraz cukrem waniliowym.
Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenie a następnie przesiewamy do miski. Ciasto mieszamy rózgą na gładką masę (powinno być gęste więc w razie potrzeby dodajemy jeszcze mąkę).
Wsypujemy umyte borówki i delikatne mieszamy całość łyżką.
Na patelni rozgrzewamy olej. Placki smażymy z obydwu stron na złoty kolor a następnie wykładamy na papierowe ręczniki aby odsączyły się z nadmiaru tłuszczu.
Podajemy ciepłe, posypane cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz