Składniki:
8 ćwiartek z kurczaka
5 łyżeczek ostrej musztardy (dijon lub rosyjskiej)
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
4 łyżeczki miodu
4 łyżeczki miodu
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju roślinnego
sól
Sposób wykonania:
Musztardę mieszamy z miodem, sosem sojowym, zmiażdżonym czosnkiem, olejem i szczyptą soli.
Umyte i osuszone mięso wkładamy do miski zalewamy marynatą. Mieszamy aby równomiernie pokryła każdy kawałek. Przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Udka układamy na dużej blasze skórką do góry i polewamy marynatą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 60 minut. 20 minut przed końcem przekręcamy udka na drógą stronę aby dolna strona lekko się przyrumieniła. Pieczemy tak przez na 10 minut. Po tym czasie znów przekręcamy skórką do góry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz