niedziela, 15 lipca 2018

Kotlet schabowy po wiedeńsku z ajvarem






Składniki:

4 plastry schabu
4 jajek
3 łyżki mleka
5 łyżek bułki tartej
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki ajvaru
sól (polecam sól z ziołami i czosnkiem świeżo mielona)
pieprz 
olej roślinny (do smażenia kotletów)
3 łyżki masła (do smażenia jajek)



Sposób wykonania:

Kotlety rozbijamy tłuczkiem na cienkie filety. Oprószamy je solą i pieprzem. 
1 jajko roztrzepujemy z mlekiem.
Kotlety obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku a na koniec w bułce tartej.
Smażymy na patelni z mocno rozgrzanym olejem z każdej strony. Następnie zmniejszamy ogień i smażymy przez 2 minuty z obydwu stron tak aby mięso było wysmażone w środku.
Pod koniec smażenia na drugiej patelni rozgrzewamy masło i smażymy na nim jajka sadzone.
(delikatnie wbijamy jajka aby żółtka były w całości, obsypujemy solą ziołową i przykrywamy przykrywką aby równomiernie się ścięły).
Usmażone kotlety smarujemy ajvarem a na wierzch nakładamy jajka sadzone.
Podajemy ze świeżymi warzywami.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...