Składniki:
3 szklanki mąki pszennej2 jajka
2,5 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
sól
30 dag surowego wędzonego boczku
2 cebule cukrowe
1 łyżka oleju roślinnego
gruby szczypior
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy olej. Boczek i cebulę kroimy w małą kostkę.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy mięso. Po 5 minutach dodajemy cebulę i dalej smażymy do zrumienienia składników.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli.
Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka i wlewamy wodę. Solimy. Łyżką ucieramy składniki na gładkie ciasto (powinno być gęste).
Ciasto kładziemy na wrzątek za pomocą łyżki. Gotujemy około 2 minut od momentu kiedy wypłyną na powierzchnię.
Kluski odławiamy łyżką cedzakową i wrzucamy na patelnię z boczkiem.
Wszystko razem mieszamy i smażymy przez 5 minut.
Przed podaniem posypujemy poszatkowanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz