wtorek, 21 maja 2019

Polędwiczki wieprzowe w młodej kapuście





Składniki:

1 kg polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
1 główka młodej kapusty
2 dymki (cebulki i szczypior)
300 ml przecieru pomidorowego lub passaty
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 pęczka koperku
1 łyżka octu winnego
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżki oleju
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz


Sposób wykonania:

Polędwiczki myjemy, odcinamy wierzchnią, białą błonkę i przekrawamy wzdłuż na pół a następnie kroimy w paski.
W dużym garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju i smażymy na nim oprószone solą i pieprzem mięso. 
Gdy polędwiczki będą ścięte ze wszystkich stron, dodajemy do nich poszatkowaną dymkę (cebulki w krążki, szczypior na drobne kawałki). Gdy dymka będzie szklista dodajemy poszatkowaną w paski kapustę oraz 1/2 szklanki wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając do momentu aż kapusta będzie miękka. Dodajemy przecier oraz koncentrat pomidorowy. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy mąkę pszenną. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu aż mąka się rozpuści. Do tak powstałej zasmażki dodajemy około 2 łyżek wazowych wywaru z gotującej się kapusty. Energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Zawartość patelni wlewamy z powrotem do całości, mieszamy.
Doprawiamy do smaku słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem oraz octem winnym.
Na sam koniec gotowania do potrawy wsypujemy poszatkowany koperek. 
Podajemy na ciepło z gotowanymi ziemniakami, ryżem lub pieczywem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...