Składniki:
1 mała biała kapusta
4 kawałki kiełbasa (ok. 70 dag)
1 cebula
2 łyżki oleju
1 duży koncentrat pomidorowy
2 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
sól
Sposób wykonania:
Kapustę szatkujemy na wąskie paski, wkładamy do dużego garnka
i dolewamy trochę wody (około 1/2 szklanki, tak aby kapusta nie przywarła do dna).
Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie. Gotujemy bez przykrycia na wolnym ogniu do momentu gdy zacznie mięknąć.
Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do kapusty.
Wytopiony tłuszcz z kiełbasy odlewamy zostawiając na patelni niewielką jego ilość. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę i szklimy na patelni z tłuszczem po smażeniu kiełbasy. Dodajemy do całości.
Kapustę doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą i papryką w proszku do smaku. Potrawa powinna być w miarę ostra.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz