Składniki:
4 liście kapusty pekińskiej5 łodyg selera naciowego
2 garście roszponki
1/2 słodkiej podłużnej papryki czerwonej
4 ogórki konserwowe
1 mała marchewka
1/2 czerwonej cebuli
Sos winegret:
2 łyżki octu jabłkowego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżka miodu (np. gryczany)
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Wycinamy z liści kapusty twarde jasne końcówki. Przecinamy liście wzdłuż na pół, a następnie kroimy je w paski. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Paprykę kroimy w paski, ogórki w kostkę a cebulę w półplasterki.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski.
W szklance łączymy wszystkie składniki sosu, którym następnie polewamy sałatkę.
Całość dokładnie mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz