Składniki:
250 g mąki pszennej
100 g orzechów włoskich
200 g dojrzałych bananów
200 g gorzkiej czekolady o zawartości tłuszczu min. 50%
200 g masła
250 g cukru
4 jajka
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzewamy do 180°C, formę (o wymiarach ok. 30cm x 24cm) wykładamy papierem do pieczenia.
Orzechy miksujemy blenderem lub szatkujemy bardzo drobno nożem. Banany miksujemy na gładką masę.
W rondelku topimy połamaną na kawałki czekoladę oraz pokrojone w kostkę masło z dodatkiem cukru. Studzimy.
W dużej misce łączymy ze sobą rozdrobnione orzechy, zmiksowane banany, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, sól oraz roztopioną masę czekoladową. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy a następnie przelewamy do wcześniej przygotowanej formy.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz