Składniki:
1 kg sera białego półtłustego
1 litr mleka 3,2% tłuszczu
100 g śmietany 18%
100 g masła
2 jajka
2 łyżeczki czarnuszki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
Sposób wykonania:
W garnku zagotowujemy mleko, dodajemy pokruszony twaróg oraz sól. Podgrzewamy cały czas mieszając, do momentu aż odzieli się serwatka (żółta woda). Całość przelewamy przez sitko wyłożone gazą. serwatkę wylewamy a skrzep serowy odsączamy.
W garnku rozpuszczamy masło, gdy zacznie wrzeć wrzucamy odciśnięty ser.
Podgrzewamy na wolnym ogniu energicznie mieszając, tak aby cały tłuszcz został wciągnięty przez ser.
Następnie dodajemy jajka oraz śmietanę cały czas energicznie mieszając. Gdy składniki się połączą dodajemy sodę oraz czarnuszkę. Cały czas podgrzewamy mieszając. Masa powinna stać się lekko pulchna, mieszamy do momentu gdy całość się upłynni i będzie mieć konsystencję sera topionego.
Miskę wykładamy folią spożywczą, nakładamy do niej masę serową. Odstawiamy do wystygnięcia a następnie przekładamy do lodówki. Schładzamy przez około 4-5 godzin. Po tym czasie ser można kroić na kanapki.
ooo tak z czarnuszką najlepszy
OdpowiedzUsuńjajka całe?
OdpowiedzUsuńtak, jajka całe
Usuń