Składniki:
5 filetów śledzia a'la matias
2 nieduże czerwone cebule
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki octu jabłkowego
około 1,5 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
kilka gałązek natki pietruszki
Sposób wykonania:
Filety moczymy w wodzie około 2 godziny. Następnie odsączamy i kroimy w poprzek na ukośne plastry.
Cebulę kroimy w ósemki i rozdzielamy jej warstwy.
Do dużego słoika wkładamy śledzie, cebulę, ziele angielskie oraz pieprz. Dodajemy sok z cytryny oraz ocet i zalewamy olejem (powinien przykrywać śledzie). Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz