Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
Marynata:
3 łyżki suszonego lubczyku
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka czosnku granulowanego
1/2 ostrej papryki
250 g pieczarek
200 ml śmietanki 30%
3 łyżki oleju
sól, pieprz
400 g makaronu kokardki
1 pęczek świeżej natki pietruszki
Sposób wykonania:
Kurczaka kroimy na średniej wielkości kostkę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę (jeśli mamy czas).
Na patelni rozgrzewamy olej podsmażamy na nim kurczaka. Gdy mięso będzie ścięte ze wszystkich stron dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy mieszając do momentu aż nadmiar soku z pieczarek wyparuje. Dodajemy śmietankę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podgrzewamy do momentu aż sos lekko zgęstnieje.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente. Podczas odcedzania zachowujemy około 50 ml wody.
Makaron wrzucamy z powrotem do garnka, podlewamy wodą z gotowania i dodajemy sos z kurczakiem. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz