środa, 18 listopada 2020

Makaron z kurczakiem w lubczyku z pieczarkami

 


Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka

Marynata:
3 łyżki suszonego lubczyku
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka czosnku granulowanego
1/2 ostrej papryki

250 g pieczarek
200 ml śmietanki 30%
3 łyżki oleju
sól, pieprz

400 g makaronu kokardki
1 pęczek świeżej natki pietruszki


Sposób wykonania:

Kurczaka kroimy na średniej wielkości kostkę. Dodajemy wszystkie składniki marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę (jeśli mamy czas).
Na patelni rozgrzewamy olej podsmażamy na nim kurczaka. Gdy mięso będzie ścięte ze wszystkich stron dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy mieszając do momentu aż nadmiar soku z pieczarek wyparuje. Dodajemy śmietankę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podgrzewamy do momentu aż sos lekko zgęstnieje.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente. Podczas odcedzania zachowujemy około 50 ml wody.
Makaron wrzucamy z powrotem do garnka, podlewamy wodą z gotowania i dodajemy sos z kurczakiem. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...