poniedziałek, 16 listopada 2020

Kimchi z kalarepą

 


Składniki:

1 kapusta pekińska
1 kalarepa
30 g cukru
30 g soli

1 marchewka
1 pęczek dymki
6-7 ząbków czosnku
30 g świeżego imbiru
50 g cukru
50 g sosu sojowego
50 g sosu rybnego
1,5 łyżeczki chilli



Sposób wykonania:

Kapustę kroimy wzdłuż na ćwiartki a następnie każdą z nich na paski. Kalarepę obieramy i kroimy na cieniutkie półplasterki. Wrzucamy warzywa do miski, zasypujemy solą i cukrem, dokładnie wszystko mieszamy. Przykrywamy talerzem, który dociskamy np. słoikiem i wstawiamy do lodówki na około 12 godzin.
Kapustę oraz kalarepę odciskamy z powstałego soku. Dodajemy poszatkowany drobno czosnek oraz imbir, pokrojoną w słupki marchewkę oraz pokrojoną dymkę. Sos sojowy mieszamy z sosem rybnym, dodajemy cukier i chilli, mieszamy. Dodajemy sos do warzyw, dokładnie mieszamy.
Kimchi wkładamy do słoika (1 litrowy), lekko go ubijając. 
Przygotowane kimchi można jeść od razu, przechowujemy w lodówce. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...