Składniki:
1 ćwiartka z kurczaka
2 litry bulionu warzywnego
2 kapusty pak choi
2 marchewki
1/2 pora (biała część)
3 ząbki czosnku
2 cm imbiru
1/2 świeżej papryczki chili
4 łyżki oleju z prażonego sezamu (lub zwykłego oleju sezamowego)
4 łyżki ciemnego sosu sojowego
3 łyżki sosu rybnego
Do podania:
1 jako na porcję zupy
makaron ryżowy
ziarna sezamu
Sposób wykonania:
Mięso myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości. Następnie wyjmujemy i odstawiamy aby przestygło.
W dużym garnku rozgrzewamy olej sezamowy, dodajemy pokrojonego w paski pora, pokrojoną w słupki marchewkę oraz bardzo drobno poszatkowany czosnek i imbir. Przesmażamy przez kilka minut uważając aby czosnek i por się nie przypaliły.
Wlewamy bulion, w którym gotowaliśmy kurczaka.
Z kapusty odkrawamy białą końcówkę a następnie rozdzielamy liście. Małe listki ze środka pozostawiamy całe a duże szatkujemy w paski. Papryczkę chili kroimy w plasterki. Kapustę oraz papryczkę wrzucamy do gotującej się zupy.
Do zupy dodajemy sos sojowy oraz rybny. Gotujemy około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy wcześniej ugotowanego kurczaka (bez skóry i kości) poszarpanego na mniejsze kawałki.
Jajka gotujemy na twardo (7 minut od zagotowania wody). Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni.
Do miseczek nakładamy porcje makaronu ryżowego i układamy jajko przekrojone na pół. Wlewamy zupę, wierzch posypujemy prażonym sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz