Składniki:
Ciasto:
10 g świeżych drożdży
220 g mąki pszennej (+ mąka do oprószenia blatu)
120 ml szklanki wody
1,5 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
Nadzienie:
250 g filetów z piersi kurczaka
150 g żółtego sera
1 cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki sosu BBQ
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Letnią wodę wlewamy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę, oliwę oraz sól i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kurzaka gotujemy w osolonej wodzie a następnie drobno szatkujemy.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy poszatkowaną w drobną kostkę cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Smażymy do momentu aż będzie szklista. Do miski wrzucamy zeszkloną cebulę z czosnkiem, rozdrobnionego kurczaka, sos BBQ oraz starty na dużych oczkach tarki ser. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Stolnicę odsypujemy mąką, wykładamy na nią ciasto, które rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości 30 x 25 cm (gruby na ok. 5mm). Na powierzchni ciasta rozprowadzamy równomiernie nadzienie, zostawiając ok. 2 cm wolnej krawędzi wzdłuż dłuższej krawędzi. Całość zwijamy w rulon, w kierunku boku bez nadzienia. Rulon kroimy na kawałki o grubości 2 cm. Tak przygotowane ślimaki układamy na dużą blachę piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w cieple miejsce na 20 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
Ślimaczki pieczemy przez 15 minut. Podawać zaraz po upieczeniu np. z dodatkiem do domowego sosu BBQ (przepis znajdziesz tutaj).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz