Składniki:
650 g mąki pszennej (+ mąka do oprószenia blatu)
25 g świeżych drożdży
100 ml mleka
250 ml wody
1 jajko
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 białko z jajka do smarowania bajgli
mak do posypania bajgli (około 2 łyżek)
Sposób wykonania:
Drożdże kruszymy, posypujemy cukrem i rozcieramy. Dodajemy letnią wodę, mieszamy odstawiamy na 10 minut.
Do dużej miski wrzucamy pozostałe składniki ciasta, dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy elastyczne ciasto.
Przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
Ciasto przekładamy na posypany mąką blat, przez chwilę wyrabiamy a następnie dzielimy go na 20 - 22 kawałki. Z każdego formujemy wałki o długości około 10-15 cm. Wałki skręcamy ruchem spiralnym a następnie łączymy jego końcówki tworząc kółka.
Bajgle układamy na 2 duże blachy piekarnika, wyłożone papierem do pieczenia. Ich wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy makiem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 - 25 minut, do momentu aż będą rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz