Składniki:
400 g jogurtu greckiego
250 g serka mascarpone
2,5 łyżki żelatyny
0,5 szklanki wody
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
kilka kropel zapachu śmietankowego
400 g drylowanych wiśni (świeżych lub mrożonych)
3 łyżki cukru
0,75 szklanki wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób wykonania:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia.
W misce miksujemy około 1 minuty serek mascarpone. Dodajemy jogurt, cukier puder, cukier waniliowy oraz zapach i ponownie miksujemy do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
Następnie cały czas miksując powoli wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę.
Masę jogurtową nakładamy do pucharków zostawiając niewielką ilość do dekoracji.
Pucharki wkładamy do lodówki.
Do garnka wrzucamy wiśnie, zalewamy wodą (0,5 szklanki),dodajemy cukier. Zagotowujemy.
W osobnej szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną z wodą (0,25 szklanki) i wlewamy do gotujących się wiśni. Mieszamy energicznie i podgrzewamy do ponownego zagotowania. Odkładamy do wystygnięcia.
W tym czasie ścieramy czekoladę na dużych oczkach tarki.
Do pucharków nakładamy ostudzone wiśnie, na nie nakładamy odłożoną wcześniej masę jogurtową.
Wierzch posypujemy wiórkami czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz