czwartek, 4 lutego 2021

Domowy paprykarz z wędzoną makrelą

 



Składniki:

1 duża wędzona makrela
1 marchewka
1/4 selera
1 cebula
100 g białego ryżu
2 ząbki czosnku
100 g koncentratu pomidorowego
100 ml passaty pomidorowej
4 łyżki oleju
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól, pieprz



Sposób wykonania:

Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie (zgodnie z przepisem na opakowaniu).
Rybę obieramy ze skóry i ości.
Marchewkę oraz selera obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek drobno szatkujemy. 
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i czosnek, szklimy. Dodajemy pozostałe 2 łyżki oleju, starte warzywa, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy około 3-4 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, passatę, paprykę słodką oraz ostrą, mieszamy i dusimy pod przykryciem około 5 minut (do miękkości warzyw). Do ciepłego sosu dodajemy rozdrobnioną rybę, dokładnie mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy jako pastę do pieczywa.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...