niedziela, 14 lutego 2021

Kaszotto z kaszy gryczanej, jarmużu i kurczaka

 


Składniki:

200 g kaszy gryczanej niepalonej
400 g piersi z kurczaka
100 g jarmużu
1/2 pora
200 g pieczarek
6 kawałków pomidorów suszonych
500 ml bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
40 g masła
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
4 łyżki tartego parmezanu
1/2 pęczka dymki



Sposób wykonania:

Kaszę wsypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą.
W garnku rozpuszczamy 20 g masła, dodajemy  do niego pokrojonego w małą kostkę pora, pokrojone w ćwiartki pieczarki, poszatkowany drobno czosnek oraz tymianek. Smażymy około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie do smażących się warzyw dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka oraz opłukaną kaszę. Oprószamy solą i pieprzem i smażymy mieszając do momentu aż kurczak się zetnie. 
Smażącego się kurczaka i kaszę podlewamy gorącym bulionem warzywnym. Mieszamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut pod przykryciem (do momentu aż kasza wchłonie większość wody). 
Do potrawy dodajemy pozostałą część masła, pokrojone w paski pomidory suszone oraz poszarpane listki jarmuży (bez twardych łodyg). Gotujemy przez kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem oraz poszatkowaną dymką.





 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...