Składniki:
500 g mąki (+ mąka do posypania blatu i bułek)
7 g suszonych drożdży
150 ml wody
170 ml mleka
30 g miękkiego masła
1 łyżeczka cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli
Sposób wykonania:
W dużej misce mieszamy drożdże z cukrem. Dodajemy lekko podgrzane mleko z wodą, mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę, miękkie masło oraz sól. Wyrabiamy ręką elastyczne ciasto (może się lekko lepić do ręki).
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy z niego wałek i dzielimy go na 8 równych części. Z każdego formujemy kulkę, która układamy na dużą blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki lekko spłaszczamy a przez środek robimy mocne nacięcie. Bułki posypujemy odrobiną mąki i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200°C.
Bułki wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz