Składniki:
4 kg kapusty kiszonej
1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki)
1,3 kg kiełbasy
około 15 sztuk grzybów suszonych
około 20 sztuk śliwek suszonych bez pestek
1 duże jabłko
2 cebule
olej do smażenia
Przyprawy:
olej do smażenia
Przyprawy:
10 ziaren ziela angielskiego
4 listki laurowe
5 ziaren jałowca
Sposób wykonania:
Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia (np. na noc).
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i szatkujemy. Wkładamy ją do dużego garnka o grubym dnie. Podlewamy wodą, w której moczyły się grzyby tak aby kapusta nie przywarła do dna. Ścieramy do niej jabłko. Dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu.
W tym czasie mięso kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej, oprószamy solą i smażymy na złoty kolor. Gdy będzie gotowe dodajemy do kapusty.
Następnie na tej samej patelni obsmażamy kiełbasę pokrojoną w kostkę i też dodajemy do kapusty.
Na tłuszczu ze smażenia kiełbasy szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy do całości.
Do bigosu wrzucamy śliwki i grzyby.
Bigos gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Im dłużej będzie gotowany tym będzie smaczniejszy.
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku i szatkujemy. Wkładamy ją do dużego garnka o grubym dnie. Podlewamy wodą, w której moczyły się grzyby tak aby kapusta nie przywarła do dna. Ścieramy do niej jabłko. Dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu.
W tym czasie mięso kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej, oprószamy solą i smażymy na złoty kolor. Gdy będzie gotowe dodajemy do kapusty.
Następnie na tej samej patelni obsmażamy kiełbasę pokrojoną w kostkę i też dodajemy do kapusty.
Na tłuszczu ze smażenia kiełbasy szklimy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy do całości.
Do bigosu wrzucamy śliwki i grzyby.
Bigos gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Im dłużej będzie gotowany tym będzie smaczniejszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz