Składniki:
1,30 kg mięsa (biodrówki wieprzowej)
3 cebule
4 ząbki czosnku
1 litr przecieru pomidorowego (przepis znajdziesz tutaj )
1 mały koncentrat pomidorowy
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 mała cukinia
25 dag pieczarek
20 dag kukurydzy z puszki
słodka i ostra papryka w proszku do smaku
sól, pieprz
olej do smażenia
1 mały koncentrat pomidorowy
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
1 mała cukinia
25 dag pieczarek
20 dag kukurydzy z puszki
słodka i ostra papryka w proszku do smaku
sól, pieprz
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Mięso myjemy, kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy.
Nakładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Po wysmażeniu przekładamy do garnka i zalewamy odrobiną wody (do połowy wysokości mięsa) i przecierem pomidorowym. Dusimy pod przykryciem.
W tym czasie kroimy cebulę w piórka, paprykę i cukinię w kostkę a pieczarki w ćwiartki.
Następnie na patelni po mięsie smażymy pokrojone warzywa razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Gdy będą miękkie dodajemy do mięsa.
Na patelnię wrzucamy pokrojone pieczarki, oprószamy je solą i smażymy na dużym ogniu aż się zrumienią. Dodajemy do reszty.
Do całości dodajemy koncentrat pomidorowy, kukurydzę. Doprawiamy solą, papryką słodką i ostrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz