Składniki:
Spód:
15 dag mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 dag cukru
75 g masła + niewielka ilość do wysmarowania formy
3 żółtka (białka zachować do bezy)
1 łyżka cukru waniliowego
łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
skórka starta z połowy pomarańczy
Jabłka:
1 kg jabłek (szarej renety)
5 dag cukru
skórka starta z połowy pomarańczy
miąższ z 1 pomarańczy
Beza:
3 białka
15 dag cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy do miski, łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem, startą skórką i gałką muszkatołową. Dodajemy pokrojone w kostkę schłodzone masło.
Siekamy wszystko razem aż powstaną drobne okruchy ciasta.
Dodajemy żółtka i zagniatamy rękoma ciasto na jednolitą masę.
Wkładamy ciasto od lodówki na około 20 minut.
W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki. Wrzucamy je na dużą patelnię, dodajemy cukier, startą skórkę pomarańczy i miąższ wyjęty z białych błonek (razem z wyciekającym sokiem).
Całość smażymy na dużym ogniu około 8 minut do momentu aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać.
Piekarnik nagrzewamy do 180 °C. Formę smarujemy masłem.
Obklejamy ciastem dno formy i boki do wysokości około 1 cm.
Spód nakuwamy widelcem i przykrywamy jabłkami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut.
W połowie pieczenia spodu przygotowujemy bezę.
Białka wlewamy do sporej miski i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując wsypujemy powoli cukier. Miksujemy do momentu aż grudki cukru będą ledwo wyczuwalne. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Wyjmujemy z piekarnika ciasto, nakładamy na jego wierzchu bezę i wkładamy z powrotem.
Pieczemy jeszcze około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz