Składniki:
1 kurczak (około 2 kg)
3 marchewki
3 pietruszki
1/2 selera
cebula
2 łyżki masła
5 łyżek mąki pszennej
20 dag śmietany 18%
sok z połowy cytryny
łyżeczka cukru
sól, pieprz w ziarnach
10 ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
natka pietruszki
Sposób wykonania:
Kurczaka myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą (około 2 litrów) i gotujemy. Gdy woda się zagotuje zbieramy szarą pianę i wrzucamy obraną włoszczyznę razem z cebulą. Dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe.
Gdy kurczak będzie miękki, odławiamy go razem z warzywami. Wywar przecedzamy. Wystudzone mięso oddzielamy od kości i skóry. Dzielimy na mniejsze kawałki. Marchewkę kroimy w kostkę.
Na patelni rozpuszczamy masło razem z 2 łyżkami mąki. Zasmażkę zalewamy powoli wywarem i energicznie mieszamy aby rozbić wszystkie grudki. Gdy konsystencja będzie jednolita, wlewamy z powrotem do reszty wywaru.
W misce ucieramy 3 łyżki mąki ze śmietaną na gładką masę a następnie dolewamy trochę gorącego sosu. Mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka.
Do całości wrzucamy kawałki kurczaka i marchewkę. Potrawkę doprawiamy solą, sokiem z cytryny i cukrem.
Potrawkę z kurczaka można podawać z tłuczonymi ziemniakami lub ryżem, posypaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz