Składniki:
30 dag ciasta francuskiego (gotowego)
3 jabłka
sok z połowy cytryny
skórka starta z połowy cytryny
2,5 łyżki cukru
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżka mąki pszennej
jajko
Lukier:
około pół szklanki cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
pół łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania:
Ciasto francuskie wykładamy na stolnice i pozostawiamy do momentu aż będzie miało temperaturę pokojową.
W tym czasie jabłka obieramy i kroimy w średnią kostkę.Łączymy z sokiem z cytryny, skórką, cukrem, mąką i cynamonem. Dokładnie mieszamy.
Ciasto kroimy na równe kwadraty a następnie na każdy z nich nakładamy jabłka. Krawędzie smakujemy roztrzepanym jajkiem. Rogi kwadratów unosimy do góry i sklejamy na środku.
Wierzch smakujemy jajkiem.
Saszetki układamy na pergaminie.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 220°C przez około 25 minut.
Lukier:
Cukier puder ucieramy z wodą i sokiem z cytryny na gładką masę. Saszetki polewamy lukrem jak są jeszcze gorące.
wyglądają pysznie
OdpowiedzUsuńjabłka i ciasto francuskie to zawsze zgrany duet :-)